Hanukai ajándékozás

Hanukakor szokás a gyerekeknek ajándékot, pénzt adni, hogy ezzel is ösztökéljék őket a Tóra-tanulásra.

Nagyszerű ajándék

Részletek egy különleges könyvből, amely szórakoztatva tanít és ismerteti meg a zsidóság hagyományait.

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

A bőbeszédű asszony és a tojás

v_agi 2012.03.19. 12:21

fvbd9811721.jpg

Egyszer egy szegény asszony talált egy tojást. Odahívta fiait, és azt mondta nekik:

– „Fiaim! Mostantól nem kell többé aggódnunk. Nem fogunk hiányt szenvedni semmiben sem. Találtam egy tojást! De tudjátok meg, mi nem fogjuk ezt megenni, hanem megkérjük szomszédunkat, hogy tegye ezt a tojást a tyúkja alá, hogy az kiköltse, és kiscsibe keljen ki belőle. De nem esszük ám meg azt a kiscsibét sem, hanem hagyjuk nőni, amíg tyúk lesz belőle, és tojásokat tud tojni, melyekből újabb kiscsibék kelnek majd ki. Ezek a tyúkok még több tojást tojnak majd, és sok tojásunk és sok tyúkunk lesz. De nem esszük ám meg a tojásokat, sem a tyúkokat, hanem eladjuk őket, hogy vehessünk egy borjút. Ám azt sem esszük meg, hanem hagyjuk, hogy marhává fejlődjön. És a marhának születnek majd kisborjai, és lesz egy csordánk, és akkor majd eladjuk a csordát, és az árából földet veszünk, és aztán majd azt is eladjuk és veszünk...”

Mialatt a szegény asszony vágyott álmairól beszélt, a tojás hirtelen kiesett a kezéből és összetört.

A tanítók úgy tartják: Mi mindannyian úgy viselkedünk, mint ez az asszony, amikor eljön Ros Hásáná és Jom Kippur. Bűnbánatot tartunk, az újévre gondolunk, és azt mondjuk szívünkben: „Így fogunk tenni, és ezen a módon fogunk cselekedni...” A napok azonban bőbeszédűséggel telnek, és mi valójában nem teszünk semmit, vagy csak nagyon keveset, hogy jobbak legyünk az eljövendő esztendőben.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://hanukageld.blog.hu/api/trackback/id/tr984325568

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása