Hanukai ajándékozás

Hanukakor szokás a gyerekeknek ajándékot, pénzt adni, hogy ezzel is ösztökéljék őket a Tóra-tanulásra.

Nagyszerű ajándék

Részletek egy különleges könyvből, amely szórakoztatva tanít és ismerteti meg a zsidóság hagyományait.

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Dr. Végházi István rabbi életrajza

v_agi 2010.11.01. 12:14

Dr. Végházi István rabbi életrajza

 

Prof. Dr. Végházi István főrabbi 1923. december 24-én született Gyöngyösön. 14 éves koráig a hitközség konzervatív, vallásos légkörében nevelkedett, Feigl főrabbi és Jakab Jenő rabbi ta­nítása, példaadása nyomán választotta élethivatásul a rabbi pályát. Budapesten a Rabbiképző Intézetben végezte gimnáziumi és főiskolai tanulmányait, és ezzel egyidejűleg a budapesti tu­dományegyetem történelem és filozófia tanári szakos hallgatója volt, ahol ókori történelemből és archeológiából doktorált.

A II. világháborút Budapesten élte túl, a holokauszt során szinte egész családját elveszítette.

1949-ben történt rabbivá avatása előtt szeminaristaként Gyöngyösön tevékenykedett, majd felavatott rabbiként Győrben, Debrecenben és a budai Frankel Leó utcai zsinagógában működött. Professzorként tanított a Rabbiképzőben, s a Ma­gyarországi Zsidó Hitközség másodtitkári hivatalát is betöltötte.

1962-ben családjával Dél-Amerikába távozott. Két évig Bra­zíliában tevékenykedett, majd 12 éven át Argentínában, Buenos Aires egyik legnagyobb közösségének vallási irányítója, hitéleti vezetője, szeretett rabbija lett. Később 6 évig dolgozott Kolumbiában, és életének utolsó 19 évében Chilében töltötte be szent hivatását.
Dél-Amerikában folytatta elhivatott oktatói pályáját. Taní­tott Argentínában a Dél-amerikai Rabbiszemináriumban, chilei, kolumbiai egyetemeken, akadémiákon: zsidó kultúrát, ókori történelmet, judaisztikát, vallásbölcseletet, filozófiát. Kutatta az antiszemitizmus ókori történelmét. Vezető tisztséget töltött be a B'nai B'rith dél-amerikai csoportjában, alelnöke volt a Chilei Tudományos Társaságnak, és a chilei Történelmi és Földrajzi Társaságnak.
Konferenciákat szervezett kulturális és akadémiai intézményekben, Bolíviában, Ecuadorban, Panamában, Peruban, Paraguayban, Németországban és Spanyolországban.
Cikkeit publikálták napilapok az említett országokban, és Ausztriában, az Egyesült Államokban, Magyarországon, Izrael­ben.
A magyarországi és európai történelem iránti érdeklődését mindvégig megőrizte. Széleskörű irodalmi, tanítói, vallásbölcseleti munkásságának részeként az alábbi könyvek szerzője:
• „Antiszemitizmus az ókorban";
• „Adatok a debreceni zsidóság történetéhez";
• „A zsidóság forrásai";
• „Zsidó ünnepek";
• „Tizenhét évszázad a magyarországi zsidóság életéből";
• „Mi a zsidóság? - A zsidóság kézikönyve";
• „Zsidóságról keresztényeknek, és a zsidó-keresztény kapcsolatokról mindenkinek";
• „A Biblia kulturális öröksége";
• „A Nyugat szelleme";
• s a most megjelent „Tanulságos mesék és példázatok".

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://hanukageld.blog.hu/api/trackback/id/tr772414000

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása